Populär eldhelg nästan fullbokad

2008-09-25

En del av skärgårdskrogarna är redan fullbokade inför höstens Eld över hav och land-evenemang, men än finns vissa platser kvar. Det numera traditionella Eld över hav och land-evenemanget har blivit ett populärt tillfälle att ta sig ut bland kobbar och skär. Så populärt att många skärgårdskrogar har haft årets upplaga, som går av stapeln den 18-19 oktober, fullbokad ända sedan i somras. – Lugnet i skärgården på hösten är något alldeles extra och eldhelgen är magisk. För den som inte bara vill ha lugn och ro finns Grinda Värdshus som bjuder på eldparty, säger Cissi Grape på Visit Skärgården.

Det är i år fjärde året i rad Eld över hav och land anordnas i Stockholms skärgård, och evenemanget blir allt populärare. Några av de personer som står bakom skärgårdens populäraste turistmål är engagerade i helgen, som i år tycks locka fler besökare än någonsin. Eld över hav och land är ett ljus i höstmörkret som firas på olika sätt på olika ställen i Stockholms skärgård.

På Finnhamn blir det eld- och musikshow kombinerat med erbjudanden från vandrarhemmet och krogen, en tillställning som drog fulla hus förra året.

– Förra året hade vi fullsatt och redan i somras blev det fullsatt för årets eldhelg. Vi kombinerar avkoppling och vacker höstnatur med show, och visst är det något speciellt med kombinationen av eld och höstmörker. Dessutom finner man ju ett lugn som inte går att komma åt under sommaren, säger Rolf Andersson på Finnhamns krog.

Nässlingen fortsätter också med samma koncept som förra året, bastu och badanläggning avrundat med jazzframträdande och grillkväll. Även i år samarbetar krogen med Vaxholmsbaserade segelbåtschartergänget Out, som erbjuder höstseglats ut till Nässlingen från Vaxholm. I varma flytoveraller blir höstseglingen bekväm, men fortfarande en annorlunda upplevelse för folk som är vana att segla på sommaren.

Lugnt i skärgården – men party på Grinda
På Grinda Värdshus är det andra planer som gäller. Där blir det eldparty och allt annat än lugnt. DJ och fyrverkerier så att det hörs över fjärdarna utlovas. På programmet står dessutom fackeltåg och elduppträdande. Dagen efter går det lugnare till och helgen kan avslutas med en promenad längs Grindastigen eller kanske en bastu i värdshusets bastuanläggning.

Andra som ordnar evenemang under Eld över hav och land är till exempel Catch & Relax, Fejan och Arholma Nord.

Eldhelgsfirandet har växt en hel del sedan starten och i år är ännu fler engagerade och det finns bättre bokningsmöjligheter genom Visit Skärgårdens webbplats som har en egen sektion för Eld över hav och land.

Visit skärgården är ett helägt dotterbolag till Öppen Skärgård, en ekonomisk förening med syfte att uppmuntra och inspirera människor till att besöka Stockholms skärgård året om. Visit Skärgården förmedlar resor, boende och upplevelser i ett av världens vackraste naturområden som sträcker sig från Örskär i norr till Landsort i Söder, över en yta på 19320 kvadratkilometer, omfattar nio kommuner och består av runt 30.000 öar, kobbar och skär.

Länk: www.visitskargarden.se

Bilden: Rågskär. Foto: Johan Ahlbom.


Skriv ut artikel. Tipsa en kompis om den här artikeln. Skriv/Visa (4189) kommentar(er)

Svensk journalist seglar med Ericsson 3

Båtjournalisten och seglaren Gustv Morin seglar med Ericsson som mediarepresentant. Han följer därmed skepparen Anders Lewander och dennes nordiska besättning på seglingen jorden runt.


Läs mer >>

NGK startar webbsida exklusivt för glödstift

Med webbadressen www.ngk-dpower.com lanserar NGK en ny webbsida som helt dedikerats till dieselmotorer och glödstift. På sajten finns både fakta och underhållande inslag.


Läs mer >>

Ny miljötanker med Volvo Pentamotorer

Tuffa emissionsbegränsningar och höga krav på bränsleekonomi ligger bakom de två nya miljötankers som just nu byggs i Holland. Ett dieselelektriskt system med fem stycken Volvo Penta D16 svarar för framdrift och all kraftförsörjning ombord.


Läs mer >>

Peka dig fram med Garmin Oregon

Nya Garmin Oregon-serien handburna GPS:er har bara en knapp: av och på. Allt annat sköts via den ljusstarka pekskärmen där stora tydliga ikoner guidar dig fram genom menyerna och gör Oregon riktigt spännande och användarvänlig. Displayen på 240 x 400 pixlar är riktigt stor för att vara en handburen enhet.


Läs mer >>

Rådig lots förhindrade grundstötning

Helsingborgslotsen Anders Jannesson var, tillsammans med sina två båtmän Bengt Olof Karlsson och Mikael Wessman, på väg från Helsingborg till boj M1 för att möta ett fartyg som skulle lotsas genom Öresund. På väg norrut i den nordgående separeringen möter de ett fartyg som går på sydostlig kurs (115 grader) med en fart på 9 knop och stävar mot grunt vatten.


Läs mer >>

Finn Flyer 36 är sjösatt och provseglad

Finska Finn Yachts AB lanserade sin nya Finn Flyer 36 i mitten av augusti. Därefter gjordes första provseglingen i skärgården utanför Helsingfors. Besättningen bestod av bland andra Finn Yachts ägare, Hans och Johanna Johansson, konstruktören Kamu Stråhlmann, Lars Sjöman som ansvarat för koncept, lösningar och kravspec, samt före detta nordiska mästaren i DN, Tom Sjöman.


Läs mer >>

Sök på båtliv

Alla Nyheter

Båtmässan Ett Skrap Om Dagen Victory Challange Volvo Ocean Race Allt För Sjön


danderydsmatt-mobeltvatt

SMHI